5 exerciții pentru postura ta, după o zi petrecută la birou

5 exerciții pentru postura ta, după o zi petrecută la birou

Acest articol este pentru tine dacă ai o muncă pe care o desfășori preponderent la birou sau în mașină sau dacă pur și simplu alegi să îți petreci un timp semnificativ pe canapea, în șezut. Statul prelungit pe scaun are urmări negative asupra posturii și asupra stării de sănătate în general.

De ce?
Păi pentru că pur și simplu, noi, ca ființe umane, nu am fost creați să stăm ore în șir
inerți sau mișcându-ne extrem de limitat într-un scaun. Corpul nostru are niște mecanisme destul de ,,nocive” de adaptare față de această poziție, poziția în șezut fiind una destul de dificilă în lupta contra gravitației care ne ,,cocoșează”.
Astfel, o parte din musculatură ajunge să se scurteze, devenind rigidă iar o altă parte ajunge să fie prea slabă, inactivă, nemaiavând putere să ne mențină o postură eficientă.
Articulațiile, la rândul lor, își pierd treptat din mobilitate, ,,înțepenind” de la lipsa de mișcare și astfel se crează un mediu propice pentru apariția durerilor și a altor senzații neplăcute, care ne captează întrega atenție și nu ne mai permit să ne desfășurăm activitatea în liniște.
Îți propunem 5 exerciții, extrem de simple dar totodată eficiente, pe care ții le
recomandăm să le faci timp de câteva zile la rând, seara înainte de culcare, în acest timp urmărind să vezi schimbările care apar în corpul tău.

De ce să faci asta?
Cu ajutorul acestei rutine, o să poți să:
- Reduci nivelul de stres din timpul zilei și să revii la o stare de calm și prezență;
- Relaxezi musculatura care, cu perseverență, la un moment dat se v-a detensiona,
eliberând și permițând o mai bună mobilitate articulară;
- Ai să începi să dormi mai bine, ceea ce va face să te trezești mai odihnit și cu mai
multă energie;
- Ameliorezi sau chiar scapi de durerile de spate, gât, cap sau alte cele;
- Eliberezi treptat cutia toracică, ceea ce va facilita o respirație mai ușoară și mai
liberă, cu urmări pozitive asupra întregului organism.

Rutina arată așa:
Exercițiul 1

Întins pe spate, cu picioarele poziționate pe un suport (scaun, canapea, etc.), astfel încât la nivelul articulației genunchiului să fie un unghi de 90 de grade. Întregul corp se lasă cât mai moale posibil, privirea spre tavan și brațele întinse lateral. De menținut poziția pentru 5 minute.

Exercițiul 2

Poziționează-te precum în poză, cu palmele pe un scaun sau pe canapea, lasă ușor
pieptul să cadă spre sol și nu arcui exagerat zona lombară (partea de jos a spatelui). Menține poziția pentru 1 minut, încercând să respiri puțin mai profund decât în mod normal.

Exercițiul 3

Întins pe spate, cu picioarele la fel, pe un scaun sau pe canapea, având unghiul de 90 de grade la nivelul genunchilor. Întinde brațele spre tavan, încrucișează degetele și strângele ușor.
Lent, coboară brațele langă urechi, încercând să menți coatele întinse, fără să desprinzi zona lombară (partea de jos a spatelui) de pe sol. Una sau două serii de câte 15 repetări e suficient.

Exercițiul 4

De pe palme și genunchi, execută continuu mișcările de extensie si flexie a coloanei
vertebrale, precum în poze, încercând să respiri puțin mai profund decât de obicei.
Recomandarea noastră este să se facă inspirul pe mișcarea reprezentată în prima poză, iar expirul pe cealaltă parte a exercițiului. Nu uita, cu cât ritmul este mai lent, cu atât va fi mai eficient exercițiul!
Se execută o serie de 15-20 de repetări.

Exercițiul 5

Ultimul exercițiu se execută din picioare, sprijinit la perete. Îndoim un picior la spate, îl prindem și îl tragem ușor cu mâna de pe aceeași parte, încercând la fel, să nu ne arcuim în zona lombară, spatele râmânând cât mai drept.
Se menține câte 45-60 de secunde pe fiecare parte.
Îți dorim spor, practică în liniște și numai bine!
Înapoi la blog

Scrieți un comentariu